Πώς θα καταλάβετε αν χρειάζεστε ψυχολογική βοήθεια

Όλοι αντιμετωπίζουμε στρες ή στεναχώρια κατά καιρούς κι έτσι είναι δύσκολο να κρίνουμε πότε τα συμπτώματα ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού…

Δεδομένου ότι όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αντιμετωπίσει στρες ή στεναχώρια, είναι δύσκολο να κρίνουμε πότε τα συμπτώματα ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού και χρειάζεται να επισκεφτούμε κάποιον ειδικό.
Διαβάστε τις βασικές ενδείξεις που μας δείχνουν ότι δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μόνοι μας μια δύσκολη κατάσταση.

1. Κάθε συναίσθημα είναι εξαιρετικά έντονο
Όλοι στεναχωριόμαστε και όλοι θυμώνουμε. Η συχνότητα και η ένταση των συναισθημάτων είναι αυτή που θα καθορίσει εάν διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας. Η ροπή προς την απαισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λειτουργικότητας και σε σοβαρές κρίσεις πανικού.
2. Εμμονή με ένα τραύμα του παρελθόντος
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η διάλυση μιας σχέσης και η απόλυση είναι μερικοί μόνο λόγοι που μπορεί να μας προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα. Μερικές φορές η θλίψη ξεπερνιέται εύκολα, άλλες φορές, όμως, οδηγεί σε εμμονές που παραμένουν στο μυαλό μας με την πάροδο του χρόνου. Η κοινωνική απομόνωση και η αποχή από ευχάριστες δραστηριότητες υποδεικνύουν ότι η τραυματική εμπειρία επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
3. Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι και πόνος σε όλο το σώμα
Ο πόνος είναι ένα συχνότατο ψυχοσωματικό σύμπτωμα του στρες. Ο πονοκέφαλος, ο στομαχόπονος και η μειωμένη ερωτική διάθεση είναι μερικά μόνο από τα σημάδια κακής ψυχολογικής κατάστασης.
4. Καταχρήσεις
Η κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή φαγητού φανερώνει την αδυναμία διαχείρισης ενός
προβλήματος, με αποτέλεσμα την τάση αποφυγής.
5. Μειωμένη παραγωγικότητα
Οι μειωμένες επιδόσεις και η διάσπαση της προσοχής εκδηλώνονται συχνότερα στο χώρο εργασίας. Εάν η απόδοση στη δουλειά είναι πεσμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να οφείλεται στην κακή ψυχολογική κατάσταση.
tromaktiko

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: